PCOS

Ja, just PCOS - kanske inte är något ni har hört talas om men det finns!! PCOS är en förkortning av Polycystisk ovarialsyndrom.

PCOS hos Wikipedia

"Förkortningen PCO står för polycystiska ovarier och betyder egentligen äggstockar med många cystor. Namnet är inte korrekt eftersom det inte rör sig om cystor utan om äggblåsor (folliklar). Vid ultraljudsundersökning kan man se att äggstocken innehåller många små äggblåsor, ofta arrangerade som ett pärlband i kanten av äggstocken.

Enligt de sk. Rotterdam-kriterierna har kvinnor med minst 2 av följande 3 fynd PCO-syndrom (PCOS): 1) äggstockar av PCO-typ, 2) kronisk anovulation (uteblivna ägglossningar uttryckt som oregelbundna eller uteblivna menstruationer), och 3) hyperandrogenism (förhöjda nivåer i blodprov av manliga hormon eller ökad hårväxt i ansiktet).

-Oregelbunden, ibland riklig och långvarig mens. Hos några kvinnor utebliver menstruation helt. -Infertilitet till följd av utebliven ägglossning och övervikt -Ökad tendens till acne i vuxen ålder -Ökad behåring av manlig typ, dvs i ansiktet, på brösten och i medellinjen på buken (sk hirsutism) -På längre sikt ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar samt typ 2-diabetes -Övervikt med framför allt bålfetma bland ca 50% av kvinnorna

Ja, ni förstår va? Det är verkligen jätteroligt att leva med!!! *ironi*

Jag hatar det!!!!! Tack och lov har jag inte ökad halt av testosteron vilket ju i alla fall är nåt positivt. Dock en för låg halt av ett ämne som heter SHBG som naturligt binder det testosteron som kvinnokroppen har. Detta märks i form av manlig hårväxt....över hela kroppen! Varje dag när jag vaknar så känner jag med äcklig. Ja, äcklig! Fy fan......

Jag försöker acceptera det - men det är svårt...... :(

Kommentarer
Postat av: Cilla

Kan inte annat än ge dig en stor internetkram. Stort av dig att öppna dig. Kram!

2011-03-10 @ 14:03:28
Postat av: Mamma

Älskar dej! Mamma

2011-03-10 @ 19:01:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0