slide show

Skärpedjup

Här kommer en liten förklaring till skärpedjup och vad man kan använda det till.

Skärpedjupet är hur stor del av bilden som är skarpt. Detta bestämmer man genom att välja olika bländare. För att kunna ändra detta på sin kamera måste man välj antingen läge AV eller M (Canon) och sedan vrida på ratten till önskat bländartal. (läs din instruktionsbok om hur du väljer bländare just på DIN kamera).

Man säger att man använder STOR bländare vid kort skärpedjup - stor bländare är låga bländarantal. Kan vara lite krångligt att komma ihåg, men det är bara så det är. :D

Skärpedjup är alltså hur mycket skärpa det finns i djupled i bilden. Det är väldigt fint vid t ex porträtt att ha en stor bländare för att lägga mer fokus på personens ögon.

Här kommer ett exempel:

Här har jag använt bländare 1,8 och du ser hur litet område i djupled som är i fokus.

 

På denna bild har jag använt bländare 7,1 som ger ett längre skärpedjup (dvs skärpa i djupled).

Så ju större bländare (låg siffra) desto kortare skärpedjup -

ju mindre bländare (hög siffra) desto längre skärpedjup.

 

Hoppas ni förstod!! Annars får ni fråga så ska jag försöka förklara bättre. :D


Thilde

Har nu ÄNTLIGEN fått tillstånd av Emma och Magnus Englund att dela med mig av en bild av familjen tillsammans. Det var en ära för mig att får föreviga dom tillsammans med sin lilla söta Thilde.

 

OBS! Bilden skyddas av upphovsrättslagen

-och får inte under några omständigheter kopieras eller användas utan mitt tillstånd!!!

Vid överträdelser kommer rättsliga åtgärder tilltas.Våren?

Var sjutton tog våren vägen? Det var vår nere i Malmö och när man kom hem var den en halvmeter snö. Kändes väldigt märkligt måste jag säga! hihi

Jag tänkte skriva ett inlägg om skärpedjup (bländare, bokeh) senare - så håll utkik!

En liten bild på dopbarnet Elis.

Canon 50D, 50 mm 1,8 II

F2,8, 1/200, ISO 800

Helgens utflykt

I lördags morse kl 06.30 bar det av ner till Falkenberg för att närvara vid lille Elis dop och sedan åka vidare till Malmö på kvällen. Min mor och jag hade anmält våra hundar till utställning på söndagen och natten spenderade vi på Comfort Hotel. En fundering vi hade var dock om inte folk i Malmö har hund? Det tog tid att hitta något bra ställe att rasta hundarna på!!! Märkligt att komma ner till vår när vi själva har en massa snö här hemma. :D

Här är dopbarnet med sin mamma Carro.


Familjefotografering

Imorgon blir det familjefotografering med Emma och Magnus Englund (från Bonde söker fru) och deras nyfödda lilla Thilde. Ska bli kul att träffa henne även utanför magen. hihihi...Har ju fotat henne medan hon fortfarande hade det varmt och gott inne i magen och det är en stor ära att få fota hela familjen även nu.

Ska bli väldigt skoj! :D


Kvalitetstid

Igår fm åkte vi ut på landet med alla hundarna för att grilla korv. Det var strålande solsken och helt underbart!!!! Jag älskar att göra sånt. Hundarna springer runt och har jättekul och man kan sitta och dricka kaffe i solen. UNDERBART!!!!!!


Satt och rensade bland en massa råfiler och hittade denna bild som jag bara var tvungen att fixa iordning. Konstigt hur man efter en tid kan fastna för bilder som man tidigare ratat i första sorteringen. :D


Veckans PS-tips

Nåt som jag tycker är roligt att leka med i Photoshop är gradient maps (övertoningskartor) i olika färger så här kommer ett litet tips om hur man kan förändra i bild med detta verktyg. Är det något ni inte förstår så tveka inte att skriva en fråga så ska jag försöka förklara bättre.

Först börjar jag med det vanliga -en lite S-kurva för att få lite mer kontrast i bilden.

 

Sedan slår jag ihop lagrena via Layer - Flatten image för att sedan duplicera det nya lagret genom att högerklicka på lagret och välja Duplicate layer.

På det nya lagret väljer jag blandningslagret "Screen" för att ljusa upp bilden och drar ner opaciteten tills man är nöjd med resultatet.

 

Sen kommer vi till gradient map-steget.

1. Först väljer ni förgrund- och bakgrundsfärg. Här kan man leka HUR mycket som helst. Bara att prova sig fram! Till denna bild valde jag blå och grön med koderna #1c186f och #8dbc28.


Efter man valt färger så väljer man gradient map (2 och 3) och trycker ok. Blir resultatet för mycket så drar ni ner opaciteten på lagret. Mitt lager hamnade på opacitet 34% t ex.

 

Bilden till vänster är originalbild och bilden till höger är efter denna gradient map.

 

 

LYCKA TILL!!!


Vad vill ni läsa?

Vad vill ni läsa i bloggen?

Mer vardag? Tips & trix? Fotoråd?

Kom gärna med förslag!!
Zaida och Pelle

Dessa kort har ni nog sett i gamla bloggen men för att få lite mer att kika på här i nya bloggen så slänger jag in lite gamla bilder då och då också.

Detta är min svärmor och hennes man.

 

 

 

 

 


Gammalt

Det är ju bara så himla roligt att leka i Photoshop!! Texturer är spännande att leka med och här har jag lekt med ett foto på Emma. Man måste våga leka och prova olika saker i PS för att lyckas!! Glöm inte det!!!

Har varit en strålande dag idag och jag hade önskat att jag haft någon att fota motljusbilder med. Hoppas det blir fler soliga dagar och att någon är ledig när jag vill fota. Imorgon blir det en dag med grillning nere vid sjön. Ska bli såååååå mysigt! Jag tar med mig kameran utifall jag hittar något vackert att fota! :DLille Isak

Han har huuuuuur långa ögonfransar som helst. Gulligt och jag blir alldeles betagen. Här kommer ett gäng bilder på raringen igen.

 

 

 

 

 
RSS 2.0